Hoppa till huvudinnehåll
Bild
Workshop i Palestina

För flickor och kvinnors rättigheter och hälsa

Flickor och kvinnor är en särskilt utsatt grupp som på många platser i världen lever i avsaknad av sina grundläggande rättigheter. I utsatta situationer ökar också våldet mot flickor och kvinnor och de får det allt svårare att delta i samhället på samma sätt som pojkar och män. Clowner utan Gränser använder därför konstnärliga och kreativa metoder för att specifikt nå ut till flickor och kvinnor, för att stärka deras välmående och självkänsla, stärka samhörighet och nätverk mellan flickor och kvinnor och för att ge dem större kunskap om sina rättigheter och möjligheter. I förlängningen leder detta till att de får en tro på sig själva och framtiden.
Bild
En flicka som tittar in i kameran och ler
Då flickor är särskilt utsatta krävs också särskilda insatser för att säkerställa deras rättigheter. Foto från en föreställning för barn på flykt i ett flyktingäger i Grekland.

Konst som motståndskraft i krigsdrabbade Mellanöstern
I Mellanöstern och Nordafrika driver vi programmet Creative Arts for Peace and Equality och har utbildat artister från Palestina (Västbanken och Gaza), Jemen, Jordanien, Libanon och Tunisien i kreativa metoder. Detta internationella nätverk arbetar nu i sina lokalsamhällen, exempelvis i flyktingläger, för att stärka barn, tonårstjejer och kvinnor. Vi anordnar veckoaktiviteter där deltagarna får prova på allt från clown, drama, cirkus, olika lekar och konstnärliga uttryck. Allt för att flickor och kvinnor som lever på flykt eller mitt i krig- och konflikter ska få en paus fylld av gemenskap och glädje där de kan få uttrycka sina känslor och samla kraft och styrka.

Bild
Foto från workshop i Jemen
Foto från en workshop i Jemen.

Här kan du fördjupa dig ytterligare i arbetet Clowner utan Gränser gör i Mellanöstern för flickor och kvinnors hälsa och rättigheter.

För flickorna i Indiens största bordellområde
Sedan 2013 har Clowner utan Gränser arbetat i Indien och primärt med flickor som växer upp i så kallade red light districts – enorma bordellområden – där många kvinnor hamnar efter att ha utsatts för trafficking. Barnen som föds och växer upp på bordellerna har många ingen tro på att en annan framtid är möjlig för dem. Tillsammans med våra partners ser vi till att barnen får komma ut från bordellerna under dygnets mest "aktiva timmar". Vi spelar föreställningar och har workshops i drama, cirkus och lek. Detta har öppnat upp en ny värld för barnen som detta citat från vår partner Apne Ap Women's Collective vittnar om:

Förut ville barnen bli bordellägare. Det var de enda vuxna de såg med pengar och makt. Efter clownernas besök har de fått nya förebilder. Nu vill de bli artister istället.

Även fast det självklart aldrig är ett mål för oss att barnen vi arbetar med själva ska bli clowner och artister är det häftigt att det i Indien verkligen blivit så. Flera av flickorna som gick på våra aktiviteter i arbetets början har vuxit upp till att själva stå på scen och arbetar nu tillsammans med oss för att inspirera andra barn i liknande situationer. Läs mer om det här.

Bild
Stort publikhav av barn i Indien
Föreställning i Indien – skratt, lek och hopp till alla barn!
Clowner utan gränser roterande text