Hoppa till huvudinnehåll
Bild
Händer som gör jongleringsbollar på jordig mark

Utbildningsmaterial

Här finns olika metod- och utbildningsmaterial som Clowner utan Gränser tagit fram och som du kan ladda hem kostnadsfritt. Allt för att mer glädje och lek ska spridas i världen. Tveka inte att kontakta oss om du har några frågor eller funderingar.

Våra Lek-kort är ett metodmaterial för dig som arbetar med människor som kommit till Sverige på flykt. Kortleken består av 30 kort i tre olika kategorier du kan skriva ut och klippa till för att få inspiration till olika lekar, aktiviteter och känslouttryck som stärker självkänslan och ger glädje. Metodmaterialet har tagits fram av Clowner utan Gränser, formgetts av Lotta Sjöberg och finansierats av Europeiska Unionens Asyl-, migrations- och integrationsfond.

Gränslöst mod är ett seriealbum där åtta tecknare från olika perspektiv berättar på temat "flyktingskapets ofrivillighet". Vad innebär det att tvingas fly? Hur känns det att komma till ett nytt land? Vad kan vi göra för att välkomna människor på flykt? Gränslöst mod ger läsaren större förståelse och engagemang för dessa frågor. Passar för 13 år och uppåt eller för barn i vuxens sällskap. Skapat av Clowner utan Gränser och Cirkus Cirkör med stöd från PostkodLotteriets Kulturstiftelse.

För en fredlig och inkluderande skola ett handledningsmaterial till seriealbumet Gränslöst mod. Materialet innehåller aktiviteter kopplade till gymnasieskolans läroplan och ämnena samhällskunskap, svenska, estetisk kommunikation, bild och etnicitet och kulturmöten. Aktiviteterna går även bra att arbeta med på högstadiet med viss anpassning. Materialet ger eleverna möjlighet att få fördjupad kunskap i, samt reflektera över och engagera sig i, teman rörande mänskliga rättigheter, migration, främlingsfientlighet och en fredligare framtid. Skapat av Clowner utan Gränser med stöd från Sida.

Sagan om hur Minou skapade fred är en saga (finns både som text och film) med tillhörande diskussionsfrågor som handlar om Barnkonventionen och Agenda 2030. Materialet är anpassat för låg- och mellanstadiet och ett sätt för pedagoger att prata med eleverna om stora frågor på ett kreativt sätt. Nedan kan du se filmen och ladda ner sagan i skrift med tillhörande frågor. Sagoberättare: Suzanne Reuter, författare: Pär Sahlin, fotograf och regissör: Henrik Kindgren, art director: Nina Kurn, animering: Sylvain Guérin, idé och koncept: Henrik Kindgren och Nina Kurn. Finansierat av Sida. 

För alla barns rätt är ett metodmaterial riktat till årskurs F-6. Övningarna ökar elevernas förståelse för barnkonventionen och hur det är att vara liten på flykt genom lek och skratt. Övningarna är kopplade till grundskolans läroplan och ämnena samhällskunskap och svenska. Skapat av Clowner utan Gränser med stöd från Arvsfonden.

Vill du lära dig mer om hur skratt och lek stärker den psykosociala hälsan? Vad som händer i oss, fysiskt och psykiskt, när vi upplever glädje? Här har vi samlat massa tips på böcker och videoklipp!

Clowner utan gränser roterande text