Hoppa till huvudinnehåll
Bild
En clown i röd näsa, hatt, fluga och grönmönstrad skjorta sitter bredvid två äldre herrar. De tittar på varandra och skrattar.

Vad är clown?

Fred är inte bara frånvaron av krig och konflikt utan också närvaron av harmoni, solidaritet och framtidstro. Därför fyller vi barns liv med hopp, skratt och drömmar.

Varför clowner som metod för att säkerställa barns rätt till skratt?
Clowner utan Gränsers verksamhet bygger på ett ideellt engagemang av professionella artister som kan förvandla en plats fylld av tristess, rädsla och ovisshet till en sprudlande fantasivärld där luften känns lättare att andas, blickar möts i förundran och smittsamma skratt börjar bubbla i magen. Glädje och lekfullhet väcks i takt med att livsgnistan kommer tillbaka.

Clownen är en av de bärande figurerna i våra föreställningar och aktiviteter. Det är en känslosam och inkännande antihjälte vars största förmåga är att vända misslyckanden och problem till succé och framgång.

Clownens perspektiv på livet uppmuntrar till problemlösning, kreativitet och fantasi, vilka är förmågor som stärker den psykosociala hälsan och bidrar till att hantera svåra livssituationer.

För clownen är publiken alltid viktigast och ett samspel i nuet, där humor och glädje står i centrum. Barnen får vara de smarta, de som hjälper till och kommer på kreativa lösningar i stunden. Det stärker självkänsla, väcker empati och bygger upp livsviktig motståndskraft.

Bild
Ett barn som tar en selfie med två clowner
En flicka i Ukraina förevigar minnet med två av clownerna efter en föreställning för barn på flykt från kriget.

Att ingå i en skrattande publik, stor eller liten, ger positiva minnen och erfarenheter som förenar. På en sekund kan Clowner utan Gränser överbrygga åldersskillnader, språkbarriärer och maktpositioner. Personal, vakter, föräldrar och barn kan plötsligt och samtidigt brista ut i ett överrumplande gapskratt. På ett ögonblick förvandlas platsen och relationerna av det gemensamma skrattets varma magi. Det skapas ett påtagligt före och efter. Det skapas ett vi.

En av effekterna av ert arbete är att några av barnens hemska minnen byts ut mot nya fina minnen.

Citat av Solomon, barnskyddsombud för organisationen Chad, som Clowner utan Gränser samarbetar med i Nigeria. 

Bild
En artist som lyfter upp en annan över huvudet framför en publik
Artisterna Jonas, Moa och Björn vid en föreställning för barn i ett flyktingläger i norra Nigeria.

Hur fungerar känsloreglering genom skratt?
Alla skrattar på samma språk

Föreställ dig att känslor av ilska, oro och rädsla fyller upp din kropp som en osynlig ballong. Till slut spricker ballongen och det kan leda till posttraumatisk stress, apati och depression. Skratt fungerar som att dra i ballongens öppning och släppa ut lite luft i taget. Känslorna pyser ut som pruttljud och ballongen minskar i storlek. Skratt ger fysisk och emotionell frigörelse och reducerar stresshormoner. Samtidigt ökar det nivåerna av endorfiner, som är ett hormon som förbättrar vår hälsa. Det kan distrahera från ilska och rädsla och fungera som ett utlopp för oro och ångest. Och pruttande ballonger är roliga, särskilt i kombination med clowner. Det är därför vi tar både ballonger och pruttkuddar på största allvar.

Bild
Skrattande barn leker med en stor såpbubbla artister blåser
Lek med såpbubblor med barn i ett flyktingläger i Grekland.

Skratt behövs som mest där det hörs som minst.
Våra aktiviteter, såsom föreställningar, workshops, mingel och utbildningar, syftar till att väcka lekfullhet och kreativitet. Vi drivs av att sprida och hjälpa till att uppfylla barnkonventionens artikel 31 som handlar om alla barns rätt till lek, vila och fritid.

Lek är barnens språk
Oavsett var och under vilka omständigheter barn växer upp är lek viktigt, och det gäller allra särskilt för de sammanhang där Clowner utan gränser arbetar.

Sårbarheten hos barn som lever i krig och kriser visar tydligt vikten av att fullt ut engagera sig i lek och skratt för att förbättra den psykosociala hälsan och bryta den våldsspiral som trauman ofta leder till.

Leken utvecklar kreativiteten och genom att leka tillsammans med andra barn utvecklas förmågan att dela med sig, lösa konflikter, vara ledare och att stå upp för sig själv.

Barn leker för att utvecklas, kommunicera och förstå världen. Det är viktigt för deras välbefinnande. Och det är inte bara för barn, även vuxna behöver leka.

Bild
Ett barn och clown gör high five och skrattar
Massa lek och high fives när clownerna turnerade i Turkiet efter den förödande jordbävningen i februari 2023.

Dekolonial förståelse av vår tid
Clowner utan Gränser arbetar aktivt med dekoloniserande verktyg för att bedriva ett mer etiskt medvetet biståndsarbete. Läs om mer om det här.

Clowner utan gränser roterande text