Cirkus som verktyg för social förändring i Rwanda
17 oktober 2024
Jag får veta att flickan kommer från byn Kanembwe, belägen i Rwandas västra provins och bor mitt emot Unity Circus föreningshus. Människorna här bodde tidigare på bergen ovanför staden Gisenyi och är överlevare från folkmordet 1994. Många barn hittades övergivna, utan familj, vissa så gamla som bara några veckor gamla. Överlevarna i olika åldrar skapade då nya familjekonstellationer och samhällen på den bördiga bergstoppen. År 2010 beslöt Rwandas regering att det var för farligt att bo kvar där, eftersom de ständiga regnen orsakade jordskred. Invånarna flyttades långt från staden till Kanembwe som idag består av 3000 invånare. Från att ha haft arbete i staden lever invånarna nu en helt annan tillvaro på landsbygden, vilket har inneburit en stor omställning för många.
Justin och de andra cirkusledarna berättar vidare om Unity Circus, en organisation som växte fram när de som ungdomar tränade akrobatik på stranden vid Kivusjön. När regnet kom sökte de ofta skydd under träden, och en regnig dag under trädet föddes idén om att bygga upp en cirkusverksamhet med en egen träningslokal. De valde Kanembwe, eftersom de visste precis hur tuffa levnadsvillkoren var för barnen som levde där, och de själva kommit från liknande bakgrunder. Unity Circus erbjuder inte bara träning i cirkuskonst, dans och clowneri, utan fungerar även som ett community-center. Här tas även barnens sociala behov om hand. De får sy sina egna dräkter och skoluniformer, de får tillgång till mensskydd och en plats att studera ifred, eftersom många hem inte erbjuder någon studiero på grund av att många i familjen arbetar med olika verksamheter i hemmet. Om ett barn utsätts för våld i hemmet kan det söka skydd hos Unity Circus, där ledarna hjälper till med att försöka lösa konflikten.
Jag blir glad av tanken att barnen här får växa upp med så starka förebilder. Trots alla utmaningar, finns här en gemenskap som många andra mer välbärgade samhällen saknar.
Cirkusskolan är liten och rymmer bara ett fåtal barn åt gången i de olika rummen, men engagemanget trots det är enormt. Genom sina föreställningar har ledarna och barnen lyckats samla in nog med pengar för att köpa mer mark för att få verksamheten att växa. Barnen och ungdomarna uppträder för oss besökare och imponerar med sin talang. De visar upp akrobatik, dans och modevisning. Modevisningar kan ofta vara en väg in i cirkusverksamheten för många av de ungdomar som annars inte skulle hitta hit. Unity Circus ser sin organisation som ett växande träd, där de unga successivt tar över ledarrollerna. Därför har de skapat en ungdomsgrupp med olika ansvarsområden, så att alla deltagare kan tränas upp för att fylla de roller som blir lediga när ledarna får andra uppdrag eller olika karriärer utomlands.
Efter föreställningen känner jag en liten hand ta tag i min. När jag tittar ner ser jag flickan i Buzz Lightyear-dräkten, som ler mot mig med glittrande ögon. Det värmer mig att veta att hon just sett de äldre barnen i byn visa upp sina talanger. Jag blir glad av tanken att barn som hon får växa upp med så pass starka förebilder. Trots byns utmaningar, som arbetslöshet och bostadsbrist, finns här en gemenskap som många mer välbärgade samhällen saknar. Unity Circus ledare är ett strålande exempel på hur lokala initiativ kan skapa förändring. Vi på Clowner utan Gränser, liksom andra internationella organisationer, har mycket att lära av Unity Circus kring hur de använder konsten och cirkusen som en katalysator för social förändring, även under de mest utmanande omständigheterna.