Hoppa till huvudinnehåll
Bild
En artist och en pojke gör en high five.

Skratt, lek och magi väcker hopp i Örebro

15 april 2025

Två månader efter den fruktansvärda attacken i Örebro, samlades över 300 barn och barnfamiljer på Vivalla Folkets Hus för en humorfylld föreställning och cirkus prova på. Det blev en eftermiddag full av skratt, gemenskap, hopp och glädje.

Under en eftermiddag fylldes Folkets Hus i Örebro med över 300 barn och vuxna. Genom föreställning, cirkus-prova-på och lekfulla möten skapades en andningspaus från oro och tunga minnen. 

Tillsammans bjöd de nio artisterna på en färgsprakande föreställning, interaktiva lekar, en clown-orkester och efterföljande cirkus prova på där publiken fick skratta, dansa, jonglera och själva testa alla roliga cirkustekniker.
 

Bild
Åtta artister står i ring och tjoar och lyfter armarna mot taket.
Artisterna hurrar och gör vågen tillsammans i ring.

Det var så många ögonblick som stack ut lite extra…

🌟 Förtrollningen i barnens ögon när artisten Linn började snurra runt på scenen i sitt stora cirkulhjul.
🌟 Det bubblande skrattet när clownen Anna förvandlades till olika djur som publiken ropade ut.
🌟 Barnet som körde låtsas-racerbil i tävlingen och ropade: "En Ferrari!"
🌟 Spontandansen som uppstod efter showen på väg ut, i takt till clownorkestern.
🌟 Pojken som stolt balanserade en tallrik på en pinne ”för att han var TRE år stor”, som han sa. Och glädjen när han fick chansen att visa sin fotbollstränare vad han lärt sig. 
🌟 Tjejerna som stod i kö för att få prova handstående med hjälp av artisterna, en efter en.
🌟 Tonårskillen som lärde sig jonglera på bara tio minuter, vars tacksamhet påminde om betydelsen av dessa aktiviteter.
🌟 Alla barn som ville ta bilder med artisterna efter föreställningen och nyfiket frågade hur länge man måste träna för att kunna göra något så magiskt.När föreställningen så småningom nådde sitt slut, vinkade artisterna adjö till publiken – och dansade vidare med dem som ville stanna kvar en liten stund till… 

Vi vill rikta ett stort tack till alla boende i Örebro och till Vivalla Folkets Hus. Varje skratt som vi delade är en del av motståndet mot det våld som utspelade sig här två månader tidigare. Varje hurrarop är ett steg mot en större gemenskap, tilltro och framtidshopp.

Värmen från den här dagen kommer vi att bära med oss länge länge länge. 

Deltagande artister: Linn Holm, Camilla Rud, Anna Aro, Martin Nurmi, Anthony Cooks, Anna Dahlkvist, Kajsa Mobacke Englund, David Carmel och Jacob Kaller.

Fotograf: Elin Ynglesson Lidestedt.

Finansiär: Evenemanget i Örebro är finansierat med stöd från Svenska Postkodlotteriet.

Bild
En artist med megafon med skrattande barn i ring runtom.

Cirkus som motståndskraft: Hur leken väcker hopp om fred bland barnen i Kongo

4 mars 2025

I Demokratiska republiken Kongo, ett land som i årtionden plågats av konflikter, har cirkusen kommit att bli en kraftfull väg till hopp och samhällsförändring. Amani Kambale Love är akrobat och människorättsaktivist och är själv uppvuxen i kriget. I hans by har kriget mellan M23 rebeller och regeringsstyrkor pågått i över ett år nu. Love berättar om cirkusen som verktyg för att inspirera och ge unga ett lekfullt alternativ - bort från våldet.

Love är född och uppväxt i Goma, en stad med över en miljon invånare, som varit präglad av landets blodiga konflikter i nära trettio års tid. Han växte upp i en tillvaro av oroligheter och våld, där många av hans vänner och släktingar rekryterades till soldater av rebellgrupperna i området. För Love blev cirkusen tidigt en livlina, redan som barn blev det ett sätt att undvika striderna och skapa en alternativ verklighet; en verklighet där lek, skratt och gemenskap väckte hopp om en ljusare framtid. 

”Jag var bara ett ögonblick från att själv bli rebell. Men istället valde jag cirkusen. Det är jag så otroligt tacksam för, det har skiftat hela mitt perspektiv.”

Bild
Barn hoppar hopprep medan artisterna vevar
Bild
barn och vuxna stretchar och leker i gräset

Redan 2010 började Love organisera cirkusaktiviteter för barn och unga i området. Barn som liksom han själv saknade stabilitet och framtidstro. Genom föreställningar och workshops i flyktinglägren såg han på nära håll hur cirkusen väckte glädje och skänkte emotionell lindring bland barnen. Att se lekens omedelbara effekter gav Love motivation att ägna sitt liv åt att sprida cirkusen vidare.

Ett av Loves starkaste minnen är när han tvingades fly undan striderna mellan rebellgrupper och regeringsstyrkor genom Virungas nationalpark. Med sig hade han en grupp barn från flyktinglägret. 

"Vi gick över 8 mil till fots genom skogen. Alla barn orkade inte gå själva, så jag bar de jag kunde. Vi såg saker inget barn ska behöva se. Ett av barnen vid min sida var en liten flicka – jag höll hennes hand hela vägen, ett minne jag bär med mig för alltid."

Bild
artist med megafon och två rader med barn som leker
Bild
En grupp barn poserar och ler med artisterna i bakgrunden.
Skratt och lek skapar gemenskap tillsammans med artisterna från Virunga Acrobats.

Under de senaste åren har Love och hans artistkollegor arbetat med barn och unga i flyktinglägren i utkanterna av Goma. Här använder de cirkus som ett sätt att sprida hopp. Han beskriver hur barn som förlorat sina hem och sina anhöriga plötsligt upplever ett ögonblick av lättnad och finner en ny gemenskap genom aktiviteterna. De får någonting att göra, och något att tillhöra.

”Det finns barn som inte har skrattat sedan kriget startade. Men när vi uppträder ser jag hur barnen som varit tysta och rädda plötsligt börjar skratta. Jag tror ärligt talat att cirkus har förmågan att rädda liv. Det sätter förstås press på oss artister - aktiviteterna måste vara så pass magiska att barnen väljer cirkusen i stället för gatorna, där de riskerar att rekryteras som barnsoldater.” 

Det är inte alltid lätt att bedriva en cirkusskola, Love och hans kollegor har stött på många utmaningar  – från säkerhetsrisker till oförståelse och byråkratiska hinder. Trots det kämpar de vidare för att etablera cirkusen som en erkänd och respekterad konstform i DR Kongo. Ett av de främsta målen är att göra sin organisation juridiskt erkänd, något som skulle ge dem större möjligheter och chansen att nå ut till ännu fler barn. 

Men det är inte bara synen på cirkus i regionen som Love försöker förändra. Framför allt reagerar han på tystnaden han möter från omvärlden.

”I andra delar av världen får konflikter stor uppmärksamhet i media, vilket väcker engagemang och får människor att agera tillsammans. Men när det gäller Kongo är det som om ingen hör oss, vi känner oss osynliga. Det är livsavgörande att världen får höra våra historier.”

Bild
Barn och ungdomar står tillsammans med artisten Love under samma paraply i regnet.
Inte ens när regnet öser ner vill barnen pausa lekarna. 

Love understryker hur otroligt akut situationen i landet är. Bara den senaste månaden har striderna tvingat nära 500 000 människor på flykt, vilket har förvärrat den redan mycket allvarliga humanitär krisen. Men han lyfter också att det fortfarande finns hopp. Genom att höra, se och prata om Kongo och den akuta situationen kan omvärldens engagemang öka. Endast med gemensamma krafter kan hållbara förutsättningar för fred skapas i regionen. 

”Om vi lyckas bryta tystnaden kring Kongo och mobilisera en motståndskraft, då kan vi förändra framtiden – inte bara för Kongo utan för hela regionen. Skratt väcker skratt, fred väcker fred.”

Amani Kambale Love, artist och grundare av cirkusskolan Virunga Acrobats

Clowner utan gränser roterande text