Hoppa till huvudinnehåll
Bild
En kvinna i hijab som gör akrobatik i luften

För fred och jämställdhet i Mellanöstern

Våld mot kvinnor och flickor ökar i krigs- och konfliktsituationer. Clowner utan Gränser gör därför riktade insatser för att nå barn, tonårsflickor och kvinnor och driver i Mellanöstern programmet "Creative Arts for Peace and Equality" för att stärka flickor och kvinnors psykosociala hälsa och rättigheter men också fred och jämställdhet på en strukturell nivå.
Se vår film om arbetet för flickor och kvinnors hälsa och rättigheter i Mellanöstern.

Creative Arts for Peace and Equality är ett program för flickor och kvinnors hälsa och rättigheter som Clowner utan Gränser utvecklat tillsammans med våra partners i Jemen, Jordanien, Libanon och Palestina. Artister från respektive land har utbildats i våra kreativa metoder och ett regionalt nätverk av artister och pedagoger har skapats i Mellanöstern. Tillsammans driver vi aktiviteter inom programmet med återkommande träffar för barn och kvinnor som på olika sätt är påverkade av krig och konflikter. I dessa trygga rum får deltagarna testa på olika typer av kreativa uttrycksformer, teater, cirkus, lek osv. Aktiviteterna skapar en vila och paus från all den oro de annars lever med, det ger ny energi och de får ett sammanhang och nya vänskaper bildas. Det leder till stärkt självkänsla och mod att ta plats i det offentliga rummet. En av kvinnorna i Gaza, Palestina säger om träffarna:

Mötesplatsen känns som mitt andra hem, väldigt tryggt. Jag ​​gillar att gå dit och glömma mina bekymmer och problem så fort jag kommer in. Jag önskar att det var mitt riktiga hem. 

Bild
En ung kvinna i hijab och rosa kavaj gör tummen upp och ler mot kameran
En av tjejerna som deltar i CAPE i Palestina.

2023 samlades över 40 artister för ett regionalt clown camp i Libanon. För att dela med sig av kunskaper, erfarenheter och få kompetensutveckling och ny inspiration. Se filmen från träffen här nedan!

Clowner utan gränser roterande text