Hoppa till huvudinnehåll
Bild
En artist med ett färgglatt paraply, en artist som spelar musik, ett barn som dansar

Akutinsatser

Naturkatastrofer, krig och kriser drabbar vår värld förödande och hastigt. Som alltid är barnen de som värst drabbas. Så när de basala behoven är tillgodosedda är Clowner utan Gränser en viktig aktör för att bidra till att ta tillbaka livsglädje, kraft och hopp så att människor ska orka fortsätta kämpa. I responsarbetet i akuta situationer fungerar Clowner utan Gränser som en aktör där våra metoder fungerar som en inledning på kommande traumareduceringsinsatser. Vi hjälper också till med särskilda insatser för att främja informationsspridning kring exempelvis vatten, sanitet och hygien. Eftersom en av de svåraste konsekvenserna vid katastrofer är bristande hygiensystem, vilket kan leda till allvarliga sjukdomsutbrott, är dessa insatser – där vi särskilt når barnen genom lek, livsviktiga.

Turkiet drabbad av förödande jordbävning
Den 6 februari 2023 skakade en förödande jordbävning sydöstra Turkiet, nära den syriska gränsen. Över 55 000 människor dog, många fler skadades och hundratusentals bostäder förstördes. Clowner utan Gränser startade en akutinsamling för att kunna skicka ett team till Turkiet, vilket också skedde i början av mars. Allt för att ge psykosocialt stöd till de drabbade barnen och hjälpa människor hitta tillbaka till den livsviktiga livsgnistan och framtidstro.

Bild
Barn som skrattar under en föreställning
Foto från en av föreställningarna under akutinsatsen i Turkiet. 

När vi delar trauma och sorg med andra, slipper vi vara ensamma med allt det hemska för en stund.

Så sa Jonas Pour Mozaffar, en av de Clowner utan Gränser-artister som reste till Turkiet för att sprida skratt och hopp hos barnen i Turkiet, när vi intervjuade honom när teamet återvänt hem. Läs intervjun med Jonas här.

Bild
Artist med liten bebis som greppar clownnäsan
Jonas med en av de yngsta deltagarna i publiken.

Clowner på plats för Ukrainas barn
Just nu pågår ett stort arbete för att möta Ukrainas barn som är på flykt undan kriget. Läs mer om vårt arbete för Ukrainas barn i världen och Sverige här.

Bild
En artist och barn med clownnäsa på
Foto från en föreställning i Rumänien för ukrainska barn på flykt.

För barnen som flytt över Medelhavet
Under den stora katastrofen 2015-2016 flydde miljontals människor över Medelhavet för att undkomma krig och fattigdom. Alldeles för många drunknade under den mycket otrygga flyktvägen, andra kom fram till fastlandet men där tog det också stopp. Idag lever fortfarande tusentals människor under inhumana förhållanden i flyktingläger i Grekland och läger fortsätter förbli en katastrof. Clowner utan Gränser har gjort över 30 turnéer till Grekland, den senaste hösten 2023. Allt för att påminna barnen om att de är viktigast i världen och att hopp om framtiden finns. Genom skratt och lek stärker vi både barn och vuxnas psykosociala hälsa och skapar ny kraft att orka fortsätta kämpa.

Bild
Barn och vuxna skrattar
Barn och vuxna skrattar tillsammans under en föreställning i ett av Greklands flyktingläger.

Genom åren har Clowner utan Gränser gjort många akutinsatser till platser drabbade av humanitära kriser och naturkatastrofer. Till Haiti efter orkanen Matthew, till Filippinerna efter tyfonen Hayan, till Bangladesh när över en miljon rohingyas tvingades på flykt från Myanmar under kort tid, till Brasilien där ursprungsbefolkningen drabbats hårt av dammbyggen i Amazonas mm. När du blir månadsgivare i Clowner utan Gränser hjälper du oss säkerställa att vi både kan planera långsiktigt men också göra snabba akutinsatser vid plötsliga kriser. Jag vill bli månadsgivare och göra skillnad för världens barn.

Clowner utan gränser roterande text