Hoppa till huvudinnehåll
Bild
Foto från veckoverksamhet i Skellefteå

För barn i Sverige

Clowner utan Gränser har sedan lång tid tillbaka arbetat i Sverige. Här möter vi barn och familjer som kommit till Sverige på flykt, lever som papperslösa, på skyddade boenden eller i marginaliserade områden och socioekonomisk utsatthet. Vi driver allt ifrån regelbundna veckoträningar, gör akutinsatser och föreställningsturnéer samt anordnar lägerverksamhet på skolloven. Allt för att barn som lever under svåra förhållanden ska få en paus fylld med skratt och lek.

Veckoträning för långsiktig förändring
På flera platser runt om i landet driver Clowner utan Gränser veckoaktiviteter i cirkus, lek, konst och andra kreativa konstformer för barn. Genom kontinuiteten i verksamheten har vi kunnat etablera ett tryggt sammanhang och en gemenskap på platser där barnen annars inte har tillgång till lek- och fritidsaktiviteter efter skolan. I Skellefteå samarbetar vi exempelvis med Röda Korsets behandlingscenter för krigsskadade och torterade och ordnar fritidsaktiviteter för barnen vars föräldrar går behandlingen. Jenny Ceder, från Röda Korset, säger såhär om Clowner utan Gränsers verksamhet:

Det är en aktivitet som betytt mycket för familjerna i Boliden, både som mötesplats och en plats för att utveckla sina förmågor på. Många av de barn som kommer från vår verksamhet har lite eller ingen erfarenhet av att ha en fritidsverksamhet och de har varit så tacksamma över den möjligheten.

Bild
Foto från vår veckoverksamhet i Skellefteå, tagen av Evelina Rönnbäck
Foto av Evelina Rönnbäck från veckoverksamheten i Skellefteå

För barn på flykt
Att komma på flykt, undan krig, våld och förföljelse, till ett nytt och främmande land innebär enorma utmaningar. Ovissheten om morgondagen orsakar stor stress och framtidstron är som bortblåst. Med denna vetskap arbetar Clowner utan Gränser för att ge människor på flykt ett varmt välkomnande till Sverige, för att stärka ensamkommande ungdomars välmående och självkänsla och för att stärka anknytningen mellan barn och vårdnadshavare. Genom att sprida skratt, lek och glädje kan ny energi och hopp om framtiden skapas igen.

Restad Gård är Sveriges största flyktingförläggning och en plats där Clowner utan Gränser haft återkommande aktiviteter. Efter att ha deltagit i vår cirkusskola sa en tioårig flicka:

Att fylla år är det bästa, men det här har varit den bästa dagen i mitt liv.

Bild
Foto från veckoverksamhet i Bromma
H.K.H Kronprinsessan Victoria besökte vår verksamhet i Stockholm. Foto av Anne Suni, Radiohjälpen.

I Sverige samarbetar vi ofta med andra organisationer som Rädda Barnen, Röda Korset, Svenska med Baby och många andra. Vill du starta ett samarbete eller ha ett besök av oss? Kontakta carolina.j.oviedo@clownerutangranser.se som är programansvarig för vår verksamhet.

Se när Kronprinsessan besökte vår veckoverksamhet i Spånga.

Folkhälsoresan med Röda korset mot ofrivillig ensamhet
Folkhälsoresan är ett samarbetsprojekt mellan Clowner utan Gränser och Röda Korset som kombinerar kreativa och hälsofrämjande metoder för att motverka hälsoklyftor och minska ofrivillig ensamhet för barn, unga och äldre. Projektet finansieras av Svenska Postkodlotteriet. Läs mer om Folkhälsoresan här.

Bild
Två äldre damer som snurrar tallrik
Folkhälsoresan besöker ett äldreboende i Bro-Härad. Här lär clownen Virginia ut hur en snurrar tallrik!

Drömgalan – en magisk dag för barn och deras familjemedlemmar! 

Drömgalan är en magisk dag för barn som på olika sätt lever i utsatthet i Sverige, en dag för att dom ska känna sig sedda och som viktigast i världen. Clowner utan Gränser fyller dagen med clowner, cirkusartister, magi, musik från världens alla hörn, popcorn, lek och skratt. Röda mattan rullas ut för de inbjudna barnen och deras familjemedlemmar. 2023 genomfördes Drömgalan för 450 barn och deras familjemedlemmar på Dramaten i Stockholm. Läs mer om Drömgalan här.

Bild
En artist håller upp en gammaldags telefon med sladd och låtsas ta en selfie med ett par barn
Drömgalan är den mest magiska av dagar!

Du kan hjälpa fler barn i utsatthet i Sverige att få fyllas av skratt och drömmar. Bli månadsgivare i Clowner utan Gränser eller skänk en gåva här.

Clowner utan gränser roterande text