Hoppa till huvudinnehåll
Bild
En förstörd väg

Våra artister i Palestina dödas, attackeras och fängslas olagligt

17 juni 2024

Tillsammans med artister och partnerorganisationer har vi i många år arbetat för att sprida glädje och hopp till barnen i Gaza och på Västbanken. Nu ser vi med fasa och förskräckelse hur våra partners drabbas av det eskalerande våldet i Palestina.

Sedan Hamas och andra väpnade gruppers fruktansvärda attacker den 7 oktober, har vi fått sporadiska uppdateringar från våra artister som beskriver en vardag fylld av våld och ovisshet i Palestina. Idag finns det inga säkra platser kvar i Gaza, och våldet på Västbanken fortsätter att intensifieras. Clowner utan Gränser uppmanar med all vår kraft till ett omedelbart eldupphör och en permanent vapenvila.

Artisten Mohammad är fängslad i strid mot internationell lag
En av våra kära artister, Mohammad Abu Sakha, som är clown och cirkuspedagog, fängslades av den israeliska militären för över ett år sedan och sitter nu i så kallat "administrativt förvar". Detta innebär frihetsberövande utan åtal, vilket strider mot internationell lag. Nyligen fick vi veta att hans fängsling har förlängts för tredje gången med ytterligare sex månader. Under hela denna tid har han inte fått tala med sin familj eller advokat. Mohammad blev också fängslad under liknande omständigheter 2015 och satt då i "administrativt förvar" i tjugo månader.

Bild
En man som ler in i kameran
Foto av Mohammad Abu Sakha

Den israeliska praxisen "administrativt förvar" har vid flera tillfällen fördömts av Kontoret för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter och FN:s kommitté för mänskliga rättigheter som övervakar implementeringen av den Internationella konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter, vilken Israel har ratificerat.

Mohammad deltog i maj 2023 i det clownläger som Clowner utan Gränser anordnade för artister i Mellanöstern. Syftet var att utbyta erfarenheter kring vårt arbete för fred och jämställdhet, med kultur och lek som redskap. När Mohammad greps var han också mitt i ett projekt där han arbetade med ungdomar med funktionsvariationer. Se en video från det arbetet här.

Mohammads kollegor vid Palestinian Circus School, en av våra partners på Västbanken, uttrycker sin djupa sorg:

Mohammad är inte bara en kollega utan en källa till hopp och glädje för alla de barn han arbetar med. Hans frånvaro lämnar ett stort tomrum i våra hjärtan och i barnens liv, som saknar hans värme, engagemang och medkänsla. Det är smärtsamt att fortsätta arbetet utan honom, med vetskapen om att han utstått ett helt år av lidande i och med det orättfärdiga fängslandet.

Våra tankar går till Mohammads familj, kollegor och vänner, och vi behåller hoppet om hans omedelbara frigivning. Vi tänker också på alla de tusentals fängslade palestinier, inklusive hundratals barn, som i strid mot internationell rätt hålls i israeliskt förvar utan åtal.

Ytterligare attacker mot våra artister och partners i Palestina:

  • Cirkusartisten Rami dödad. Den 8 december 2023 invaderade israelisk militär al-Fara-flyktinglägret och sköt Rami Aboushi, en 23-årig cirkusartist från The Palestinian Circus School, till döds.
Bild
Foto på Rami Aboushi när han står på scen i en vit t-shirt
Vi sörjer förlusten av cirkusartisten Rami Aboushi som dödades av israelisk militär den 8 december 2023.
  • Frihetsteatern förstöd och ledning olagligt fängslad. Den 13 december stormade israeliska styrkor Jenins flyktingläger och förstörde delar av The Freedom Theater, vår andra partner på Västbanken. Delar av teaterns ledning greps i samnand med attacken i sina hem. Mustafa Sheta, producent för Frihetsteatern, sitter fortfarande sitter fängslad utan vare sig åtal eller rättegång i så kallat ”administrativt förvar” precis som Mohammad Abu Sakha. Den  palestinsknorske scenkonstnären Ahmed Tobias, som också deltog i Clowner utan Gränsers clown camp 2023, sa efter att ha blivit misshandlad och släppt från häktet: 

 They're trying to harm us in every way they can, but it's important that we remain strong.

Bild
Bild från artikel
Foto från artikel om attacken mot Frihetsteatern och Ahmed Tobias
  • Alla artister i Gaza på flykt. I Gaza har vi länge arbetat med Aisha Association for Woman and Child Protection. De 13 kvinnliga artisterna vi jobbar med i Gaza har alla tvingats på flykt från sina hem. Det är omöjligt att ha regelbunden kontakt med artisterna i Gaza, och vi vet inte hur de mår. Våra tankar är ständigt med er.
Bild
Ett vitt hus med lång trappa upp och grönska runt omkring. Sedan samma hus sönderbombat.
En av artisternas hus i Gaza, före och efter de israeliska bombningarna.
  • Totalförståelse av våra lokaler i Gaza. Yogacentret där vi genomfört vår verksamhet tillsammans med Aisha, har totalförstörts i de israeliska bombningarna. Centret var en av få trygga mötesplatser för flickor och kvinnor i Gaza och finns nu inte längre kvar.
Bild
Artister som jonglerar i lokalen i Gaza
Foto från lokalen i Gaza som inte längre finns efter att ha jämnats med marken i ett israeliskt bombanfall.

Våra tankar är med alla drabbade. I både Gaza och på Västbanken fortsätter Clowner utan Gränser driva vårt arbete och ger barn och vuxna psykosocialt stöd. Med skratt och lek som verktyg skapar vi ett andrum från krigets fasor så människor kan få kraft att orka fortsätta kämpa. Ditt engagemang och stöd är viktigt för att vi ska kunna fortsätta arbetet i Palestina. Barnen behöver vårt stöd med än någonsin.

  1. Läs mer om vad vi gör i Gaza och på Västbanken här.
  2. Skänk din gåva.
Bild
En grupp barn står tillsammans med en artist på styltor och gör tummen upp. I bakgrunden sönderbombade hus
Foto från Gaza, maj 2024, och en av våra aktiviteter för barnen.
Clowner utan gränser roterande text