Hoppa till huvudinnehåll
Bild
Fyra barn med ansiktsmålning som skrattar och tjoar

Skratt och hopp till Gazas barn

15 maj 2024

Även om vi inte kan ändra på den fruktansvärda situation som barnen i Gaza lever i, kan vi se till att de får vara barn igen och återuppleva den barndom de har rätt till. I våra aktiviteter får de en vila från krigets fasor och fyllas med skratt, lek och framtidstro.

Kriget i Gaza är en katastrof där människor lever i akut nöd och rädsla. Utöver humanitär hjälp är behovet av psykiskt stöd enormt. Clowner utan Gränser arrangerar öppna barnaktiviteter för att erbjuda barnen en livsviktig paus från all oro. Här får de möjlighet att skratta och leka tillsammans med andra, vilket ger dem ny kraft och hopp om framtiden.

Ditt engagemang är livsviktigt
Med din hjälp kan vi genomföra fler aktiviteter och se till att barnen i Gaza får fortsatt stöd.

Jag vill ge en gåva nu.

Bild
En clown i regnbågsfärgad peruk och färgglada barn uppträder framför en grupp barn som skrattar och ler
Skrattfyllda föreställningar som ger barnen i Gaza en livsviktigt paus.

Tack för att du visar Gazas barn att de är viktiga! Vi ser till att det finns barnvänliga platser dit de kan komma. Genom föreställningar, lek- och cirkusaktiviteter får barnen en paus från all oro. Skratt fungerar som ett utlopp för ångest och sorg och ger barnen möjlighet att bearbeta sina känslor. För föräldrar och vuxna innebär det också en enorm lättnad att se sina barn le, skratta och leka igen. Det skapar hopp mitt i allt det hopplösa.

Bild
En publik med skrattande barn och vuxna
Skratt och glädje ersätter tankarna på kriget för en stund.

Var tionde minut dödas eller skadas ett barn i Gaza
Sedan Hamas fruktansvärda attack den 7 oktober förra året har israeliska bomber och anfall dödat över 35 000 människor, varav mer än 15 000 är barn. Samtidigt befinner sig nästan hela befolkningen, 1,9 miljoner människor, på flykt från sina hem. Men det finns inga säkra platser i Gaza att ta sig till. Det enda som kan rädda barnens liv och framtid är ett eldupphör och fred.

En fristad fylld av glädje – för både barn och föräldrar
Tillsammans med artister i Gaza spelar vi föreställningar och anordnar lekaktiviteter för barnen. Det skapar en livsviktig paus och skratt hjälper barn att börja bearbeta sina trauman. Vårt arbete i Gaza sker i samarbete med Gaza Circus School och CISS. Våra insatser under våren 2024 är bland annat finansierade av Radiohjälpen.

Strukturell förändring för flickor och kvinnor
Clowner utan Gränser har länge arbetat i Gaza och på Västbanken i Palestina. Det Cirkus- och yogacenter där vi haft våra aktiviteter, som varit en av få trygga platser för flickor och kvinnor i Gaza, har jämnats med marken av israeliska bomber. Alla våra artister i Gaza har tvingats fly från sina hem och många har förlorat anhöriga. Här kan du läsa mer om hur våra palestinska partners påverkats av kriget.

Bild
Artister står i en träningslokal och jonglerar med ringar
Foto från centret där vi drev vår verksamhet innan kriget startade. Det finns inte längre utan totalförstördes i ett israeliska bombanfall. 

Mer om vår verksamhet i Mellanöstern
Sedan 2019 driver vi ”Creative Arts for Peace and Equality” i Palestina, och flera andra länder i Mellanöstern. En verksamhet som syftar till att stärka flickor och kvinnors mentala hälsa och självkänsla genom olika kreativa uttrycksformer. På lång sikt stärker det fred och jämställdhet i regionen. Läs mer om det arbetet här.

Clowner utan gränser roterande text