Hoppa till huvudinnehåll
Bild
En flicka tar en bild med två clowner med sin mobil

Två år av krig i Ukraina: Vi ger stöd till barnen i konflikten

23 februari 2024

Sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina i februari 2022 har Clowner utan Gränser gett psykosocialt stöd till barnen som drabbats av konflikten. I en av de snabbast växande flyktingkriserna i Europa sedan andra världskriget har vi arbetat i Moldavien, Polen, Tyskland, Rumänien, Sverige och Ukraina för att möta barn och familjer som tvingats på flykt från sina hem och förlorat familjemedlemmar.

Varför är skratt viktigt för barn i krig?
I den humanitära kris som krig innebär är barnen de allra mest sårbara. Genom föreställningar och workshops, skratt och glädje, ger våra artister psykosocialt stöd till både barn och vuxna. För barn är lek, en meningsfull fritid och kultur en mänsklig rättighet. FN:s barnkonvention gäller alla barn men i en situation där oro och våld är ständigt närvarande, är det ännu viktigare att insatser görs för att barn ska få vara barn. Vi ser till att barnen kan glömma kriget för en stund, ha roligt igen och på så vis hämta kraft för att orka fortsätta kämpa.

Bild
En clown gömmer sig i publiken och barnen pekar på honom
Clownen Jonas försöker gömma sig under en förställning i Ukraina – men barnen hittar honom så klart!

Vittnesmål från mamma och dotter som flytt från Ukraina
Förutom att arbeta i Ukraina och landets grannländer gör vi också aktiviteter i Sverige för barn som flytt hit undan kriget. Efter en föreställning delar Olga, en mamma som flytt från Kamianske i sydöstra Ukraina tillsammans med sin femåriga dotter Amanda, sina intryck:

De var så roliga och fick alla på gott humör, så att vi kunde glömma kriget för en stund. 

Din gåva sprider skrattet dit det behövs som mest
Du kan se till att fler barn i Ukraina, och andra konfliktdrabbade områden, får tillgång till lek, glädje och hopp igen. Skänk din gåva här. Tack för att du gör världen till en bättre plats för barnen.

Bild
Två flickor i publiken, den ena gapskrattar
Gapskratt under en föreställning i Ukraina

Utbildning av ukrainska artister
Fotot nedan är av gruppen ukrainska artister vi också utbildat (Hanna och Jonas i blå tröjor är från Clowner utan Gränser). Vi samarbetar ofta med artister i länderna där vi har verksamhet och genomför kurser i Clowner utan Gränsers metoder. Artisterna i Ukraina är primärt sjukhusclowner och har nu fått fler verktyg för att nå barn med skratt och lek. Vi har också utbildat artister i grannländerna Polen, Rumänien, Tyskland och Moldavien, och dessa har varit en del av teamet i våra turnéer för barnen. Genom denna typ av utbyten och kompetensöverföring kan fler barn nås. 

Bild
Gruppbild av vuxna människor som ler mot kameran
Utbildning av ukrainska sjukhusclowner!
Clowner utan gränser roterande text