Hoppa till huvudinnehåll
Bild
Skrattande barn under en föreställning

Vårt arbete i Ukraina

1 januari 2024

Sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina i februari 2022 har Clowner utan Gränser arbetat för att ge psykosocialt stöd till barnen som drabbats av konflikten. Vi har varit närvarande i Moldavien, Polen, Tyskland, Rumänien och i Sverige för att möta barn och familjer som tvingats på flykt från sina hem. Dessutom har vi genomfört flera turnéer in i Ukraina när säkerhetsläget tillåtit det. Vi fortsätter att engagera oss för barnen i Ukraina. Skratt behövs som mest där det hörs som minst. Hjälp oss nå fler barn genom att skänka en gåva.

Ryssland invasion av Ukraina är den snabbast växande flyktingkrisen i Europa sedan andra världskriget. I Ukraina och dess grannländerna spelar vi föreställningar för barn och familjer som är drabbade av konflikten och på olika sätt lever i utsatthet. Efter föreställningen håller artisterna i workshops för barnen där de får prova på olika cirkusaktiviteter och lekar. I krig och humanitära kriser är skratt och lek livsviktigt för att barn ska få vara barn och för att familjer ska kunna hämta kraft för att orka fortsätta kämpa.

Bild
Föreställning i skyddsrum
Under en föreställning gick flyglarmet och då ska alla barn till skyddsrummet där de ofta blir kvar i många timmar. Clownerna följde så klart med och fortsatte föreställningen och leken där nere istället. 

Lek och kultur är en mänsklig rättighet för barn
Sverige var ett av de första länderna att ratificera FN:s konvention om barnets rättigheter och konventionen trädde i kraft i Sverige 1990. Den 1 januari 2020 blev barnkonventionen också svensk lag. Många av artiklarna i konventionen är centrala i Clowner utan Gränsers verksamhet. Det handlar om barnets rätt till trygghet, utveckling och alla barns lika värde. Primärt fokuserar Clowner utan Gränser på Artikel 31 i barnkonventionen – alla barns rätt till lek, vila och fritid. 

Bild
Ett barn tar en selfie med telefonen med två clowner
Minnen av skratt och lek ersätter tankar på krig och våld.

Clowner utan Gränser arbetar också i Sverige för att välkomna barn som kommit på flykt. Vi vet att i krissituationer är lek och glädje livsviktigt för att stärka barns psykosociala hälsa och hålla hoppet vid liv. Efter en föreställning i Sverige sa Olga, en mamma som flytt från Kamianske i sydöstra Ukraina tillsammans med sin femåriga dotter Amanda:

De var så roliga och fick alla på gott humör, så att vi kunde glömma kriget en stund.

Bild
En clown och ett barn, båda med röda näsor på
Skratt, hopp och drömmar till Ukrainas barn.

Skänk en gåva så fler barn på flykt från krig får skratta igen.

Clowner utan gränser roterande text